Vérre, karkötőre és a nyerésre menő társasjáték

Mire is jó a társasjáték?

Szerintem az emberek a miatt találták ki a társasjátékokat, ami miatt mi is játszunk velük, természetesen. Ez nem más, mint az, hogy jól érezzék magukat egymás társaságában és elfoglalják valamivel magukat. A történelem során majd minden civilizációban játszottak társasjátékokkal. Az általunk ismert és valamilyen formában fennmaradt ősi játékok táblás játékok voltak. Ezek egészen a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hiszen a legtöbbnek viszonylag egyszerű és könnyen elérhető a szabálya. Vannak játékok, mint például a sakk vagy a malom, amiket csupán ketten tudnak csak egyszerre játszani. De szinte a lista végtelen. Vegyük példának, az activityt, vagy a honfoglalót, monopolyt, a különböző memóriajátékok, vagy a lóverseny, kártyajátékok, ahol ezt a játékos számot bőven tudjuk bővíteni, így az egész család számára vagy egy nagy társaságnak is kiváló időtöltés.

Hol játszunk velük vagy mikor?

Szerintem ezt otthon, illetve mások, a barátaink otthonában a legcélszerűbb meg a megszokott játszani, hiszen, mindenkinél akad valami kedvünkre való, akár csak egy magyar vagy egy francia kártya. Teljesen jó program egy gyermek szülinapi zsúrján, de korhatártól függetlenül, a felnőttek körében is igen vonzó ajánlat lehet egy jó kis társasjátékozás, közben a kezünkben lévő kellemes italt kortyolgatva és az asztalon lévő nassolni való falatokat behajtva.

Azonban ezt már nem csak otthon tehetjük meg. Sajnos igen magas árakkal kell számolnunk, ha bemegyünk egy játékboltba, vagy egy boltnak a játékrészlegébe, mert a pénztárcánknak igen kellemetlen lehet egy ilyen jellegű kiadás. De egy percig se szomorkodjunk e miatt. Ha például ellátogatunk Budapestre, Magyarország fővárosába, ott több olyan helyet is találhatunk, ahol van lehetőség társasjátékkal játszani. Ezek különösen erre helyezték a hangsúlyt az adott hely extrájának kapcsán. Tehát ha elmész a barátokkal egy kocsmába, de esetleg te vezetsz, vagy valami hasonló dologból kifolyólag nem tudod megalapozni itallal a szép estét, akkor egy percig se légy elkeseredve, mert garantáltan nem fogsz unatkozni. Gyakran még kisebb versenyeket is rendeznek ezeken a helyeken. Egy kicsit néz utána az interneten a dolgoknak és igen hamar rá fogsz lelni mindenre, amit keresel.

Miért jó társaságba járni?

Már erről korábban írtam egy cikket, hogy miért is a barátokkal, ismerősökkel lenni, avagy társaságba járni. Az ember alapvetően társas lény, úgyhogy csak néha van szüksége a magányra. A társasjátékokkal meg alá tudom támasztani, hogy van még egy előnye. Mert persze, az internet világában már az is megoldott, hogy otthon, egyedül, magadban sakkozz, ami alapvetően két embert igénylő játék, de egy igazi társaságban sokkal maradandóbb élményt nyújthat néha elővenni a dobozokat, ami rejti a dobókockát és miegymást.

Hogy lehet újítani, avagy mi hogyan is játszottunk aa legutóbbi alkalommal?

Kicsit újítottunk a dolgokon és az általános szabályokat is persze figyelembe véve, de még pár saját szabállyal megspékelve vettük elő az activityt. Ennek talán mindenki ismeri a szabályait. Lehet benne beszélni, mutogatni és rajzolni. És ugye ki kell találni, hogy mi állt a kártyáján az emberkének, aki kihúzta azt. Időre megy, szóval gyorsnak is kell lenni. Az idő mérését egy homokóra biztosítja. A lényeg, hogy te, vagyis a te csapatod akkor léphet tovább, ha kitaláltátok az adott szót, kifejezést. Mi azonban büntettük azt, aki nem haladt előre a pályán, tehát nem találta ki, hogy mit is akar elmutagotni, lerajzolni vagy körülírni neki az adott illető. Zálogba kellett adni valami rajtunk lévő vagy nálunk levő dolgot. Persze most ne gondoljunk semmi durvára, a vetkőzős pókerig azért nem jutottunk el. A lényeg az volt, hogy én nekem például a swarovski karkötőmet kellet beraknom a közös részbe, ahol a vége felé igen csak szép kis kollekció jött össze. Volt ott mindenféle ékszer. Gyűrű, fülbevaló, karkötő, egy egész swarovski gyűjtemény, elég nagy értékkel is bírtak. Természetesen a fiúk nem igazán tudták ékszerekkel bővíteni a ,,boltot”. Ők napszemüveget, meg sima szemüveget, akik meg jobban bevállalósak voltak, ők a pólójuktól is megszabadultak, de nem ez volt a jellemző. Viszont, aki a szemüvegét vette le, az utána alig látta, hogy mi volt ráírva a lapra, amit el kellett mutogatnia, így elég vicces volt, hogy ő se tudta, hogy mi van ott, akkor a többiek hogyan találják ki.  Jobban járt volna, ha ő is a swarovski karkötőjét veszi le, annyi volt ezzel a gond, hogy neki nem volt.

Összességében nagyon jól szórakoztunk és mindenkinek ajánlom, hogy időnként játsszon ilyen jellegű játékokat is, mert sok élménynel gazdagíthatja a mindennapjainkat. Nem véletlenül vannak és olyan sok, különböző, mindenféle fajta, hogy van honnan válogatni bőven. És a mi példánkból kiindulva meg ti is bővíthetitek a saját szabályaitokkal ezt a kört, nincs határ.

Ti mikor játszottatok társasjátékkal utoljára?