Sokkal egyszerűbb online megvásárolni az autópálya matricát

A barátnőmmel nagy társasjátékosok vagyunk, szinte minden nap játszunk valamit esténként. A családomból vittem tovább ezt a szokást. Kiskoromban gyakran láttam, hogy römiznek, zsíroznak vagy egyéb kártyajátékokat játszanak a felnőttek, és amint tudtam, meg akartam tanulni őket, hogy én is beszállhassak. A nagypapám nagyon jól sakkozott és a bátyámmal rendszeresen játszott partikat. Később persze engem is megtanítottak a szabályokra és beszállhattam a buliba. A barátnőm is mesélte, hogy az ő családjában is hasonló a helyzet, nem telhetett el úgy családi ünnepség vagy összejövetel, hogy ne játszottak volna valamit közösen. Nem kell a legbonyolultabb, modern társasjátékokra gondolni, ők egy papír és ceruza segítségével is nagyon jó játékokat tudtak kreálni. Később a házibulikban is előfordult, hogy előkerült pár társas.

A bátyámmal és az öcsémmel annyira szerettünk kártyázni, hogy amikor nyaralásra utaztunk, még akkor is játszottunk hátul az autóban. A szüleink aggódtak, hogy nehogy rosszul legyünk az autóban játék közben, de annyira koncentráltunk a kártyákra, hogy az izgalom miatt eszünkbe sem jutott rosszul lenni. Most már mindhárman fiatal felnőttek vagyunk, nekünk is van jogsink pár éve. Tavaly vettem is egy használt autót, nagyon szeretem, nagyban megkönnyíti az életemet. Így nem kell tömegközlekedést igénybe vennem, ami nagy segítség, mert az építészmérnöki tanulmányaimból és a hasonló munkámból kifolyólag gyakran sok táskával járok az egyetemre és dolgozni.

A barátnőmmel a fővárosban élünk, a szüleink pedig vidéken. A bátyámnak szerveztünk egy kisebb családi szülinapi bulit, amin nyilvánvalóan megint előkerülnek a társasjátékok. A barátnőmmel mi ketten most már az autómmal megyünk le hozzájuk. Ez abból a szempontból is kedvező, hogy egész hétvégére lent maradunk, amihez nyilván vinnünk kell pár cuccot, ruhát, ilyesmit, és azt nem lenne olyan könnyű cipelni a buszon vagy vonaton, ha nem lenne autóm. A szülői házamhoz a legegyszerűbben az autópályán keresztül jutunk el autóval. Az előző autópálya matrica vásárlásomkor felfedeztem egy oldalt, mégpedig a https://www.autopalyamatrica.hu/ URL-címen elérhető online matrica-webshopot. Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre az oldalra, mert így kényelmesen, otthonról tudtam megvásárolni az autópálya matricát. Csak internet kell hozzá és bármikor be tudjuk szerezni a matricát.

Mivel múltkor már regisztráltam, így a rendszer elmentette az adataimat. Nem gyakran utazunk autópályán, úgyhogy csak heti matricát szoktam venni, amivel 10 napig lehet utazni az autópályán. Aki egy hónapon belül többször is utazik oda-vissza minimum 10 nap különbséggel, annak már megéri havi autópálya matricát venni. Ezen kívül lehet venni megyei érvényességű matricát, amit egész évben fel lehet használni és az adott megyében érvényes. Az éves matrica pedig egész évben az egész ország területén érvényes. A járműkategóriát kell megadni először, majd a kiválasztott időtartamot. Ezután a rendszámot és a felségjelet is be kell írni. Az oldalon van egy táblázat, ami segít eldönteni, hogy a járműnk melyik díjkategóriába esik a forgalmi engedélyben található jelölés alapján. Az érvényesség kezdetét igény szerint módosíthatjuk, de az alapbeállítás szerint a kifizetés időpontjában válik érvényessé az autópálya matrica. A fizetést követően kapunk egy visszaigazolást róla, és innentől büntetlenül lehet használni az autópályát.

Az én adataim már el voltak mentve a rendszerbe, úgyhogy az ismételt bankkártyás fizetési módot választottam ki. Ekkor nem kellett újból beírnom a kártyaadataimat, mert az oldal emlékezett rá. Ezen kívül lehet online banki átutalással vagy regisztráció nélkül kártyával is fizetni. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy meddig érvényes az autópálya matricánk, abban is tud segíteni az oldal. Az “autópálya matrica érvényesség lekérdezés” menüpont alatt meg lehet adni a rendszámot, a felségjelet és az e-mail címünket, ahová el fogják küldeni a matricánk érvényességi időtartamát. A https://www.autopalyamatrica.hu/ oldalon még azt is meg lehet nézni, hogy a tervezett útvonalunkon fizetős-e az adott útszakasz, vagy hogy melyik ingyenes. A bejegyzésből megtudhatjuk, hol vannak ingyenes magyar gyorsforgalmi utak 2019-ben.

Meg is kaptam a vásárlás után a visszaigazolást e-mailben, így másnap már bátran utazhattunk az autópályán. A család már majdnem teljesen összegyűlt, mire odaértünk. Nagyon finom tortát kapott a bátyám és persze az ünnepi ebéd és desszert után estig meg sem állt a társasjáték parti.