Profitáljunk a társasjátékok használatából

Szeretek számítógépes játékokkal játszani. Sokan talán már túlságosan is soknak találnák a gép előtt töltött óráimat. Meg kell, hogy mondjam, sokkal jobban szeretek társasjátékot játszani a barátaimmal. Valahogy személyesebb az élmény. Persze rengeteg online játék van manapság, ami szintén alkalmas arra, hogy kapcsolatokat teremtsünk, de élőben ez azért egészen más. Sokkal jobban összehozza az embereket, és az a tapasztalatom, hogy sokkal több olyan téma merül fel ilyenkor, ami nem kapcsolódik közvetlenül az adott játékhoz. Sőt, néha közvetetten se. Szerintem ez határozottan pozitív, mert amellett, hogy jól szórakozom, még megtudok ezt-azt a barátaimról is, egyre jobban megismerem őket, vagy ha épp nem személyes jellegű az adott kitekintés, akkor akár más hasznos információk birtokába is juthatok. Pontosan egy ilyen esetről szeretnék most beszámolni, ami jól alátámasztja a fentebbi állításaim.

Legutóbbi társaságban, akikkel elugrottunk egyet játszani, van egy olyan tag is, aki értékbecsléssel foglalkozik. Én pénzügyi területen vagyok otthon, és játék közben feljött a munka téma, sztorizgattunk, és feljött az is, hogy a múltkor, amikor hitelt intéztem, az egyik kirendelt értékbecslő elég furán viselkedett az ügyféllel. Ezzel kapcsolatban kértem ki szakértő barátom véleményét, akitől érdekes dolgokat tudtam meg ezzel a szakmával kapcsolatban.

Az emberek fejében jellemzően az a kép uralkodik, hogy az értékbecslő ingatlanokkal, esetleg műkincsekkel foglalkozik. Legtöbbször hitelfelvételnél találkoznak ilyen alkalmazottal, vagy vállalkozóval polgártársaink, így leginkább ehhez kötik ezt a munkát. Pedig ennél sokkal szerteágazóbb foglalkozásról beszélünk.

Először kezdjük talán azzal a résszel, ami a beszélgetés indulására vonatkozik. Mindenki hallott már ilyenről, hogy valamilyen szolgáltatás során az ügyfél nem azt kapja, amit elvárna. Ráadásul az értékbecslőn nagyon sok múlik, hiszen a szakvéleménye lapján akár hitelfelvételre alkalmatlanná is válhat egy-ez ember vagy család. A kétség tehát mindig ott van az emberben, amíg a végeredményt nem látja. Barátom szerint ezért érdemesebb magánvállalkozót felkérni ilyen feladatok elvégzésére, ha van rá lehetőség. Sok bank ugyanis nem engedi, hogy mi kérjünk fel valakit, egyszerűen kijelölnek egy szakembert, aki elvégzi a munkát. Vadonatúj értesüléseim szerint viszont egy korrekt cég munkája során, a végső véleményt igazságügyi szakértő ellenőrzi, ezzel garantálva, hogy minden jogosan történjen. Ráadásul több olyan vállalat is van, ahol pénz visszafizetési garanciát vállalnak, ha hiba történik, vagy ha az ügyfél elégedetlen valamivel. Ez mindenképp megnyugtató, hiszen ha rosszul sül el a dolog, és valamiért nem szimpatikus a kiküldött kolléga, akkor sem veszítünk pénzt az üzleten, maximum időt. A kérdés már csak az, hogy siker esetén mit nyerünk.

Akár eladni, akár venni akarunk ingatlant, érdemes egy hozzá értő ember közbenjárását kérni. Vásárlásnál egyértelműen azért kell, ilyen segítség, mert így elkerülhetjük azt, hogy túlárazott lakást vásároljunk. Az arányoktól függően pár százezer forinttól a több milliós nagyságrendig képes nekünk spórolni az ilyen üzleteken egy jó értékbecslő. Amennyiben mi szeretnék eladni, úgy a legevidensebb segítség, és egyben haszon akkor kerül előtérbe, ha alulértékelnénk otthonunkat, és így olcsóbban adnánk el, mint amennyit valójában érne. Persze valószínűleg ez a ritkább eset, elvégre is az érzelmi kötődés miatt, az emberek többsége inkább túlértékeli lakóhelyét.  Valószínűbb, hogy az alulértékelés helyett mi is ebbe a hibába esünk ilyenkor, viszont a jó hír, hogy az értékbecslő véleményéből így is profitálhatunk. Eladásnál ugyanis általában az a jó, ha minél előbb sikerül túladni az árunk, de ha mi túl magas áron kínálunk valamit, akkor sokkal nehezebb vevőt találni rá. A helyes ár megállapításával időt, és hirdetési költséget spórolhatunk, ami szintén jól jöhet.

Ami még jobb, hogy nem csak ingatlan bizniszek során kérhetünk segítséget, a már fentebb taglalt helyről, hanem sok más esetben is. A műtárgyak megítélése kézenfekvő lehet, azonban ennél meglepőbb szituációkról is beszélünk. Az egem mindig is foglalkoztatott például, hogy mennyiért lehetne eladni egy nagy vállalkozást. Nyilván van egy bejelentett éves bevétel, meg ott van az ingatlanok, ingóságok értéke, amik a cég részét képezik. Ezek azonban csak kiindulásnak jók, a valós érték megállapítása ennél bonyolultabb. Ilyekor tökéletes döntés bevenni egy értékbecslő kollégát, aki az eladása kínált vállalkozás értékét lőheti be számunkra, akár mi akarunk eladni, akár a vevő oldalon helyezkedünk el.

Pályázatok készítése során szintén segítségünkre siethet egy ilyen szakember, vagy csak kisebb tárgyakat, például egy konyhabútort szeretnénk eladni. Emellett közjegyzői feladatok elvégzését is vállalja a legtöbb ilyen cég.

Mindezeket megtudva egész másképp nézek a szakmára, és még így sem vettünk át mindent. Érdemes online utána járni lehetőségeinknek, mivel számos speciális eset lehetséges, ahol jól jöhetnek ezek az információk. Minden esetre azt elmondhatjuk, hogy sokkal több helyen tud segíteni egy jó értékbecslő, mint ahogy ezt eddig gondoltam. A pénz visszafizetési garancia ellenére nem árt körülnézni és véleményeket olvasni választás előtt, de alapvetően úgy gondolom, hogy jóval kisebb a kockázat, hogy átvernek minket, mint a haszon, amivel egy korrekt eljárás kecsegtet.

A fentiekben leírtak biztos, nem jutottak volna el hozzám aznap, ha nem egy kellemes kávéházban ülve társasozgatok a barátaimmal, hanem otthon a gép előtt verem a billentyűzetet és online chatezek velük. Így szerintem ez az eset nem csak sok információval szolgál, de bizonyíték arra is, hogy érdemes társasozni.