Otthon, a legnagyobb játszótér

Emlékszem mikor gyerek voltam imádtunk széthemperegni a házban, minden nap másik helyiség volt a fő játszótér, a kisautókkal, űrhajókkal végig jártuk öcsémmel az összes falfelületet, padlót, ajtót, ablakot, minden autópálya volt vagy kilövőállás. Arról nem is beszélve, hogy a hatalmas társasjáték partikat képtelenek voltunk asztalnál végezni, a táblák jó része nem fért el az asztalon, és ha összejöttünk 7-8-an, akkor pláne esélyünk nem volt kényelmesen a kanapénál elhelyezkedni. Így hát maradt a nappali szőnyeg meg a padló. Szüleink folyton ránk orroltak, hogy „Ne ülj a hideg padlón, mert felfázol”, de persze sosem hallgattunk rájuk és néha csak sikerült felfázni. Azért írok ezekről az élményekről, mert most a gyerekeimet és kis barátaikat látva szinte újra élem az emlékeimet…

Hálát érzek azért, hogy a társasjátékoknak, és a fantáziának még mindig van hatalma, nem tarolt le mindent a mai képernyő kultúra. Persze a nevelésen nagyon sok múlik, de a képernyők oly sok gyerek figyelmét vonják el a többi érdekes dologról. Szóval szerencsére ugyanazt láthatom, amit a szüleim láttak régen: rengeteg gyerek szétterülve, hason fekve a padlón ezerrel nyomják a jobbnál jobb társasjáték bulikat. Csak ők velem ellentétben nem fáznak fel, mert az egész házban a padlófűtés útólag be lett beszerelve.

Házunk vásárlásakor, és a tervezett felújításkor a feleségem nagyon győzködött, hogy érdemes padlófűtést utólag beszereltetni, mert sokkal komfortosabb és hatékonyabb megoldásnak számít, mintha a gáz alapú, lepukkant fűtésrendszert próbálnánk felújítani. Én világéletemben olyan lakásokban és házakban éltem, ahol nem volt padlófűtés, ám a feleségem pont fordítva volt ezzel, és végül meggyőzött, aminek most utólag nagyon örülök! Ennek számos oka van.

Egyrészt várhatóan ez a technológia is rengeteget fejlődött. Régen az elektromos fűtés drága volt, mert kezdetleges volt a fejlettség, de most már megdöbbentően más a helyzet. A padlófűtés rendszerek sokkal hatékonyabbak, mint korábban és olcsóbbak is. Mi az egész ház padlózatát meg tudtuk úgy csináltatni, hogy sokkal olcsóbban jöttünk ki, mint a gázszerelési megoldásokkal, és cserébe még azon sem kell aggódni, hogy két év múlva egy radiátor esetleg ereszteni kezd, vagy ki kell béleltetni a kéményt, mert különben lakhatatlanná válik a ház. A katasztrófavédelem ellenőrzi az ilyeneket, és nagyon veszélyes állítólag az olyan fűtésrendszer használata, ami gáz alapú és a kémény nincs az előírások szerint kibélelve.

Még szerencsénk is volt egyébként, mert a ház elektromos hálózata több fázissal volt betervezve, mint ami a szükséges lett volna, így nem kellett bővíteni a hálózatunkat, kellő mennyiségű fázis állt a rendelkezésünkre. A padlót pedig amúgy is fel kellett szednünk, mert nagyon régi parketta volt lerakva, a konyhai és fürdőszobai járólapok pedig olyan régiek és csúnyák voltak, hogy ha ott hagyjuk őket, akkor a feleségem minden áldott nap zokogva kelt volna fel. Érdekes egyébként a padlófűtés utólagos beszerelése, hiszen padló mindenhol van, viszont pl. radiátor csak ott, ahova azt logikusan lehet tenni, és elég sok helyet tud elfoglalni, lehet, hogy pont egy szekrényt, vagy kanapét raknál oda, de nem tudsz, mert a fűtőtestet nem szabad eltakarni. Ehhez képest amilyen káosznak tűnt, hogy minden padlófelület fel lett szedve, a munka végeztével egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy milyen szép lett a padló, és, hogy hova lett a fűtés? Nagyon praktikus ez a megoldás, a szobák teljes felületét ki lehet használni így, sehol nincsen zavaró fűtőtest!

Ráadásul még nem volt példa eddig arra a cégnél, hogy javítani kellene a rendszert, ami határozottan megnyugtató dolog, hogy biztosan nem kell jó darabig felszedni a padlót, járólapot, szőnyeget ilyen okok miatt. De ezen kívül azt is elmondták nekünk, hogy ha netán mégis valamilyen oknál fogva meghibásodna egy elem, akkor is egyből tudni fogják, hogy hol a probléma, mert minden szerelő ugyanazzal a bekötési sorrenddel dolgozik, ezért nem kell attól sem félni, hogy fel kell szedni a szoba felét, ha bármit javítani szeretne az ember.
Így eshetett meg az, hogy a gyermekeim a kis csapatával teljesen leszoktak a normális ülőalkalmatosságok használatától, és a padlófűtés révén szinte imádnak csúszni-mászni társasjátékozás és egyéb játékok közben a földön a téli időszakban is. Persze ha filmnézés van, akkor azért jól esik nekik a kanapé…