Nem számít, ha kiestünk, feltaláljuk magunkat

Tudjátok, még régen, gyerekkoromban nagyon szerettem társasjátékozni. Volt egy rakás otthon, és állandóan játszottunk az öcsémmel, vagy a nagyszülőkkel, éppen aki ráért. Ez volt az esti program. Én jobban szerettem, mint tévét nézni. A mai világban sajnos az emberek kevesebbet játszanak társasjátékot, inkább az internetet böngészik unatkozós estéjükön, vagy számítógépes játékokkal töltik szabadidejüket. Pedig amikor összeül egy társaság, és jót mulatnak együtt, az felülmúlja a virtuális világot, amibe sokan menekülnek.

Szerencsére azonban az én ismeretségi körömben is akadnak olyanok, akik szeretik a régi társasjátékokat. Össze szoktunk jönni időnként, igaz ritkán, hisz mégis előbb a 120 anatómia tételt kell megtanulni (kezdetnek), de amikor nem épp az egyetemi tananyaggal töltjük a fejünket, ez egy tökéletes kikapcsolódás.

Tavaly karácsonyra a barátaim vettek egy társasjátékot, aminek a neve: „Sorban állás”. Röviden arról szól, hogy vannak üzletek a pályán, amikbe érkezik áru, továbbá mindenkinek van bábuja, és be kell őket rakni a sorba, hogy tudjanak szerezni bizonyos árukat. Ezen felül vannak kártyák, amik konkrétan arról szólnak, hogy hogyan szúrjunk ki a másikkal. És ennyi. Az egész játék erről szól. Ilyen 60-as évek érzést nyújt, még ha nem is éltünk akkor.

Az egyik srác a múltkori játék során nagyon felidegesítette magát, ugyanis folyton kiszúrtunk vele. Otthagyott minket, és leült a gép elé. Én hamarosan kiestem, és csatlakoztam a társaságához. Valami autós webshopot nézett, azon belül is Liqui Moly termékeket. Én, mint profi autószakértő (érezzük az iróniát) fűztem hozzá a különböző kommenteket, mintha tudnám, hogy mégis mi lenne az a Liqui Moly Cera Tec olajadalék. Konkrétan úgy hangozhatott, mintha egy focimeccsen a kommentátor Britney Spears-ről beszélne.

Miután láttam rajta a teljes humor hiányát, megkérdeztem, hogy mégis mire kellenek ezek? „Természetesen az autóba.” –mondta. Ez azért leesett, de még mindig nem értettem minek ennyi cucc. „Az autóba kell benzin meg olaj, aztán megy, nem?” Nem… Mint megtudtam, ezek rendkívül hasznosak egy autóba. Például a fent említett folyadékot a motorolajhoz kell hozzáönteni, és így kiküszöböli a fém-fém kapcsolatot, csökkenti a kopást és a súrlódást, ezzel megnöveli a motor élettartamát, teljesítményét, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, nyugodtabb motorműködést biztosít és stb.

Viszont a Liqui Moly nem csak ezeket gyártja. A Molybdéndiszulfid gyártási szabadalmaztatása adta meg ennek a családi vállalkozásnak az alapját (ha jól emlékszem) 1957-ben. Ezt az olajokhoz és kenőanyagokhoz készítették, hogy javítsa azok kenési képességét. Az autó különböző alkatrészeihez is készítenek ilyen adalékokat, így a sebességváltóhoz is. Hasonló eredményeket produkál, mint a fentebb említett másik termék, ez is csökkenti a kopást és simább váltást eredményez. Benzin stabilizátor folyadék is létezik (nem is hallottam róla azelőtt), ami védi a benzint az oxidációtól és az öregedéstől, így ha netán hosszabb ideig hagyjuk a garázsban az autónkat, a benzin után is tökéletesen használható lesz. És még láttam hűtőrendszer tisztító folyadékot is. Na, erről már hallottam, édesapám sokat használta. Ahogy a neve is árulkodik, a hűtő- és fűtőrendszereket tisztítja és védi a lerakódástól.

Úgy vettem észre, hogy a legtöbb termék bármilyen olajhoz, illetve benzinhez felhasználható. Nem kell olyan sokat válogatni, hogy pontosan passzoljon például az általunk használt sebváltó olajhoz. Így végülis hasznos dolgok ezek, amennyiben szeretnénk kicsit gondoskodni az autónkról. Bár nekem nincs is autóm, de ettől függetlenül hasznos tudni az ilyenekről. Azt például már tudom, hogy mit fogok venni az autómániás barátaimnak karácsonyra.