Nem is gondoltad, hogy egy társasbárban is téma lehet a PB gáz

Nem is olyan régen a baráti társaságunkkal egy társasbárba mentünk, mivel mindannyian nagyon szeretünk társasozni. Vidéken kevésbé vannak ilyen jellegű helyek, de Budapesten nem ritka. Beülünk pár órára felhőtlenül jól érezni magunkat, és közben eszünk-iszunk. Az ilyesfajta helyeken rengeteg társas közül választhatunk, az egyik kedvenc helyünkön a hely tulajdonosai az összes játékot ismerik, és ha nem a megszokottakat akarjuk játszani, akkor szívesen segítenek az újak megtanulásában, a szabály megértésében. Ezáltal már elég sok játékot megtanultunk, amiket egyébként nem próbáltunk volna ki. Alapvetően mindenki csak a hagyományos kártyajátékokat, Activity jellegű játékokat, esetleg Monopoly-t ismerik. Egyébként elsőként az én érdeklődésemet keltették fel a társasbárok, és én csábítottam el a barátaimat, hogy próbáljuk ki együtt. Előtte inkább csak otthon játszottunk, mindig valakim másnál, viszont így talán különlegesebb, hogy olyan helyekre megyünk, ami csak erről szólt. Ráadásul másokkal is lehet együtt játszani, és mindenki nagyon nyitott. Szerintem manapság meg kell becsülni az olyan helyeket, ahol az ember elfeledkezik a telefonjáról, és egy régi, de annál szórakoztatóbb tevékenységgel köti le magát. A társasozás nagyon sok örömet és izgalmat ad, mi ezért is szeretünk nagyon ilyen helyekre járni.

Ezen az estén a legtöbben párban érkeztek, és mivel sokan voltunk, adta magát a lehetőség, hogy olyan játékot játszunk, ami szórakoztató és nagyobb társaságok játszhatják. Rendeltünk italokat és néhány tál popcornt, majd úgy döntöttünk, hogy valami Activity-típusú játékkal játszunk, viszont szívesen kipróbálnánk valami újat. Így odahívtuk a tulajdonost, és kértük, hogy ajánljon valamit. Ő egy saját készítésű társast ajánlott, amire azt mondta, hogy azoknak a társaságoknak a körében, akik már kipróbálták, nagy sikert aratott. Elmagyarázta, hogy szintúgy, mint az Activitynél húzni kell fogalmakat, azonban a mutogatásnál/elmagyarázáskor néhol meg vannak bonyolítva: valahol hátratett kézzel kell mutogatni, vagy háttal a közönségnek. Mi több, összesen két csapatot kell kialakítani, és midig két ember mutatja be a fogalmat. Amelyik csapat először kitalálja, az nyer. Nos, izgalmasnak tűnt, a fogalmak pedig folyamatosan nehezedtek. Nagyon jól szórakoztunk. Én következtem, és azt a fogalmat húztam, hogy PB gáz. Nos, nemrég a családom épp vett egy ilyet, még én rendeltem meg nekik online. Így szerencsére tudtam miről van szó, és reméltem, hogy a többiek is ki fogják találni. Elmondtam, amit tudtam róla, hogy ez egy színtelen szagtalan anyag, amit azonban forgalomba hozatal előtt szagosítanak, hogy szivárgáskor észrevehető legyen. Ebből kitalálták, hogy valamilyen gáz halmazállapotú anyagról van szó. Szuper, de még a neheze hátra volt. Próbáltam a mindennapi használhatóságát kiemelni, hátha találkoztak már vele, de kételyeim azért voltak, mert a társaság eléggé fiatal volt. Mondtam, hogy vidéken, disznóvágásokon szokták használni, illetve iparban, mezőgazdaságban. Emellett szokta a segítségével grillezni, sütögetni, főzni. Magas a fűtőértéke, útkarbantartók és tetőszigetelők is szokták használni. Mivel a levegőnél nehezebb gázról van szó, tilos alagsorban vagy pincében tárolni. Különböző palackokban kapható és számos helyen a palack újratöltése is megoldható. Sajnos az idő letelt, és a csapat nem találta ki, így elárultam, hogy a PB gázról van szó. Kérdezték, hogy én hogyan tudtam róla ennyi infót mondani, és mondtam, hogy a nagyszüleim nemrég vásároltak egy ilyet disznóvágásra.

Meg is mutattam az oldalt, hogy különböző kiszerelésekben kapható PB gáz. Kérdezték a barátaim, hogy nem veszélyes-e egy ilyen palack tárolása otthon, mire mondtam, hogy a tárolásra nagyon oda kell figyelni. Mindig ellenőrizni kell a palackok töltöttségét, mert ha több kerül bele újratöltéskor, mint a megengedett, akkor robbanás veszélyes. Ezen kívül vannak rajta csíkok, a 3 csík azt jelenti, hogy hamarosan kikerül a forgalomból, akkor érdemes megválni tőle. Csak olyan helységben tárolható, ahol nem változik a hőmérséklet, és lehetőleg alacsony, mivel a hőmérséklet hatással van a gáz nyomására, így a meleg robbanást okozhat szintén. Csak olyan helységben lehet tárolni, amelyben egy esetleges robbanás nem okoz a tartószerkezetben komoly kárt. Így pincében, padláson vagy panelben nem ajánlott a tárolása.

A barátaim így most már tudják, mi is az a PB gáz, és ha valamelyiküknek akár a jővőben egy grillpartin szüksége lenne egyre, akkor tudják, hogy melyik oldalról tudják könnyen megrendelni. Az oldal Budapesten és 20 km-es körzetben vállal szállítást, és valóban nagyon gyorsak is. Bármilyen mennyiségben vállalnak szállítást, gázcseretelep raktárukból kedvező áron. Nem kell így személyesen elmenni egy ilyen telepre, hanem a gázpalack házhoz jön, méghozzá időpontot egyeztetve.

Az este további részében kicsit könnyedebb fogalmak kerültek elő, illetve játszottunk más játékokat is. Ismét nagyon jól éreztük magunkat, így biztosan megismételjük a közeljövőben.