Ismét összejött a csapat!

Annak ellenére, hogy a barátaimmal már lassan 30 évesek leszünk, havonta mindig összejövünk, mert imádjuk a társasjátékokat. Van, hogy kártyázunk csak, de sok más játékunk is van már. Többször előfordult a mi 9 fős baráti társaságunkban, hogy egymásnak társasjátékokat adtunk ajándékba, mert tudtuk, hogy együtt fogunk vele játszani majd. Ilyenkor megiszunk mellé pár pohár bort, előtte, közben és utána pedig beszélgetünk sokat. Nem gondolnám gyerekesnek, hiszen mindenkit teljesen ki tud kapcsolni a társasjáték, ami nélkülözhetetlen akkor, ha mókuskerékben élünk. Ilyenkor minden munkahelyi gondunkat elengedjük, és csak játszunk.

Ádám barátunknál szoktunk találkozni, mert nekik óriási étkező asztaluk van, ami nagyon ideális a játékra. Ádám még anyukájával lakik, de mi az anyukáját is nagyon szeretjük. Rózsa sokszor beszáll társasozni, mert őt is kikapcsolja, és szívesen van a mi társaságunkban is. Ilyenkor Rózsa is szokott mesélni, és elmondta, hogy most nagyszabású tervei vannak a házával. Szeretne napelem rendszert otthonra, amivel kiválthatná a gázszámláit. Rózsa egyébként nagyon okos nő. Egy gyógyszergyártó cégnél marketing vezető, de mégis szerény életet él, nem kérkedik semmivel, mint ahogy Ádám sem. Ezt szeretem bennük, hogy nem változtak meg ettől, mert tehetősebbek, hiszen tudják, hogy nem a fán termett se a ház, se az autó, se semmi más. Mindenért megdolgoztak, de előtte sokat tanultak. Rózsa azért Ádámnál jóval törtetőbb típus, de Ádám mentségére szóljon, hogy ő is nagyon szorgalmas.

Rózsa szeretne a környezet védelmében is eljárni, ezért is szeretne többek közt napelem rendszert. Nagyon alapos kutatómunkát végzett, így talált rá a napelempalyazatok.hu weboldalra. Napelem pályázat magánszemély részére, mint amilyen Rózsa is, már könnyeden intézhető, és igényelhető a támogatás is. Természetesen nem teljes mértékben fedezi ez a magánszemélyek részére szóló pályázat a napelem rendszerre, de egy részét fedezi. A mi részünk pedig akár hitelből, akár önerőből is kifizethető. Rózsa esetében ez persze önerő lesz. Nem szeretett soha tartozni, mindig csak addig nyújtózott, amíg a takarója ért. A napelemek tökéletes lesznek majd a házra, jó a tető tájolása is, és elegendő hely is van hozzá. Nem mostanában játszott el a gondolattal, hogy neki is napelemei legyenek. Az egyik ilyen társasjátékos estén, Olivér mesélte Rózsának és nekünk is, hogy a szülei beruháztak a napelem rendszerre, ők is a napelempalyazatok.hu segítségével csináltatták. Nagyon elégedettek voltak, és Rózsa pedig tudja, hogy Olivér szavahihető ember, ezért nem is kételkedett egy percig sem.

A napelem rendszer egyébként nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméli. Rózsa mindig környezettudatosan élt, ezért fő célja most az is, hogy ne okozzon több kárt a gázfogyasztásával, mint eddig. A megújuló energiaforrásokat több országban még nagyobb erővel kéne reklámozni. Amikor még Németországban dolgoztam 9 éve, ott már akkor majdnem minden harmadik háznak a tetején ott volt a napelem. Rossz belegondolni, hogy mi mennyire le vagyunk maradva a nyugati országoktól, de már ezt is csodálatosan jó hallani, hogy az ismerősi körünkben valaki napelem rendszerbe ruház be. Sajnos nálunk sokan hónapról hónapra élnek, így hiába lenne kevesebb a rezsinek a költsége hosszú távon, mégse tudják sajnos megengedni maguknak azt, hogy kifizessék akár csak az önerőt, hiszen a magánszemélyeknek szóló napelem rendszerre szóló pályázat, tudná fedezni egy részét.