Energetikai tanúsítvány készítése, nem csak gazdasági társasjátékban

Társasjátékozni egyszerre lehet rettentő szórakoztató és baromi idegőrlő is. Annak idején a Gazdálkodj Okosan egyszerre volt a barátságok megerősítője és szétrobbantója, a Monopoly pedig házasságokat is képes tönkretenni. Persze ez nem törvényszerű, de az biztos, hogy ezekkel a játékokkal kiválóan lehet borsot törni a hozzánk közel állók orra alá, és mellette még tanulni is lehet belőlük! Például egy ilyen gazdasági társasjáték nélkül sosem tudtam volna meg, milyen fontos az energetikai tanúsítvány készítése, valószínűleg a lakásom eladásakor is szorult helyzetben lettem volna. De így, hogy fel lett rá hívva a figyelmem, már sokkal körültekintőbben tudtam eljárni, és végül sikerrel járni.

Van egy kisebb társaság, akikkel rendszeresen összejárunk társasjátékozni, és egymás lelkéből falatozni. Van egy kevesek által ismert, realizmuson alapuló játék, ami még a két említett nagy klasszikusnál is brutálisabb, itt tényleg az ellenfél vérére kell pályázni. Nem olyan régen fedeztük fel magunknak, és előtte természetesen megbeszéltük, hogy a rossz híre ellenére ebbe is beruházunk, lesz, ami lesz. Legfeljebb soha többé nem találkozunk, vagy csak akkor, ha mindenki megenyhült. Bár mindenkinek voltak félelmei, úgy tűnik, hogy ennek a játéknak is nagyobb volt a marketingje, mint a lángja, avagy mi vagyunk már kőszívű gólemekké edzve. Jó kérdés, mindenesetre ez a játék is hozzájárult, hogy tudomást szerezzek az energetikai tanúsítvány készítése fontosságáról, és annak menetéről.

Mivel akkoriban döntöttem el, hogy eladom a lakást, amit szegény néhai szüleim egyetlen gyermekeként örököltem, és elköltözöm egy kisebb, fenntarthatóbb, emlékekkel kevésbé terhelt lakásba, így akkoriban minden érdekelt, ami az ingatlan adásvétellel kapcsolatos. Lényegében ezért is támogattam a játék kipróbálását, mert ez is ingatlanosok csatájáról szól, le kell nyomni a többieket házértékesítésben. A szabályok között volt az energetikai tanúsítvány készítése is, mint a házeladás egyik feltétele, ennek a lépésnek a kihagyásáért büntetés jár. Mondtam is a többieknek, hogy ez milyen baromság, erre mondták, hogy nem, ez a való életben is így van. Én egészen megdöbbentem, mert előtte nem is hallottam róla, és kérdeztem, hogy akkor viszont tud-e valaki segíteni nekem.

Mivel akkor azonnal nem kaptam választ, így játszottunk tovább, de a gondolat csírája a fejemben maradt. Igaz, hogy utána még egy ideig nem foglalkoztam a dologgal, de talán nem is baj, mert az egyik barátomtól jött egy üzenet, benne egy linkkel, és egy magyarázattal, hogy az unokatestvére is most adott el lakást, és szerinte ennél a cégnél energetikában nincs jobb. Gyorsan dolgoznak, korrektek, és a sebességükért plusz díjat sem számítanak fel. Azt hiszem, ennek a fele is elég lett volna ahhoz, hogy teljesen meg legyek győzve, így gondolkodás nélkül meg is nyitottam az oldalt, és elkezdtem olvasni. Kiderült, hogy egyáltalán nem is drága még egy ekkora lakásra sem megcsináltatni, mint az enyém, ráadásul ha szükséges, akkor 24 órán belül el is készítik. Bingó!

Másnap fel is vettem velük a kapcsolatot és időpontot egyeztettem. A szakértő kijött, felmért, adatot küldött, én pedig napokon belül már hozzá is jutottam a dokumentumhoz. Sose gondoltam volna, hogy az energetikai tanúsítvány készítése ennyire egyszerű is lehet! Sokkal kevésbé volt bonyolult, mint a játékban, ráadásul ez a való életben volt! Mivel egy ilyen papír 10 évig érvényes, így még akár várhatok is az eladással, de most már, hogy megvan, akár már holnap is belevághatok, ha olyan kedvvel kelek fel.