Egy jó társasjáték est összehozza az embereket, és még akár a napelem rendszer is szóba kerülhet

A munkahelyen kialakult egy baráti társaság, ahol kiderült rólunk, hogy társasjáték függők vagyunk. Hogy ez mit jelent? Pontosan azt, amire gondoltok. Rendkívül szeretjük a különböző, érdekesebbnél érdekesebb társasjátékokat. A mai világban az emberek már alig-alig ülnek le ilyet játszani, mivel vagy gyerekesnek tartják, vagy csak szimplán érdekesebb a mobiltelefon, vagy számítógép. Aki mégis leül néha, azok körében jobbára kimerül a társasozás fogalma, a pókerben, monopoly-ban, meg esetleg azactivity-ben. Ezek közül egyikkel sincsen baj, de köztudott, hogy millió meg egy olyan játék van, amelyek sokkal jobbak ennél és jóval modernebbek. Szóval a mi kis csoportosulásunk ezért is jött létre. Nyilván először a munkahelyen derülnek ki az ilyen információk, hogy szeretünk játszani, de mi már civil életből hozott barátokkal is kibővültünk. Ez azért is jó, mert így nincsen létszám korlátozás. ha nem vagyunk elegen, akkor csak egy, de általában kettő, akár három különböző játékasztal is fut egyszerre. Mindig valamelyikünk a házigazda és a többiek hozzák a ropogtatni valót, meg az italokat. Aztán pedig rendelünk pizzát, vagy ilyesmi. Általában igyekszünk úgy két hetente tartani egy ilyen társasjáték napot, de ez persze nem mindig jön össze. Illetve, mint ahogy említettem, nem biztos, hogy mindig mindenki ott van.
Ezeken a napokon ellenben, nem csak társasozni szoktunk. Sokszor van olyan, hogy ha az egyik csapat hamarabb befejezi, vagy csak kiesnek útközben az emberek, azok nem új játékba fognak, hanem beszélgetni kezdenek és ilyenkor a legérdekesebb témáktól a leghétköznapibb témákig, az 1 kw napelem rendszer árától a háziállatunk nevéig, mindenről szó esik.

Azért említettem az 1 kw napelem rendszer árát, mert pont nem olyan rég, ez volt az összejövetelünkön létrejött beszélgető kör, egyik legérdekesebb témája. Igazság szerint, egész takaros kis vita kerekedett belőle, méghozzá azért, mert két ellentétes véleményt való kollega nem értett egyet a napelem rendszer hasznosságában és abban, hogy megéri-e belefektetni.
Tamás, aki egy haladóbb szellemiségű valaki, határozottan elgondolkozott azon, hogy megéri neki hosszútávon ebbe belefektetni. Hiszen nem valószínű, hogy a frissen beköltözött családi házából a fiatal gyerekeivel az elkövetkezendő 18-20 évben bárhova megy. Ezzel szemben, ennyi idő alatt rengeteg pénzt dob ki az áramellátásra, melynek nyersanyag készletei amúgy is kifogyóban vannak, így előbb, vagy utóbb az árak a csillagos égbe szöknek még ennél is jobban. Ráadásul ezzel a beruházással javít egy keveset az ökológiai lábnyomán. És bár 1 kw napelem rendszer ára olyan 5-600 ezer forint körül van, mégis ha mindent összevet és kiszámol, vagy ugyan ott, vagy ha megnő az áramellátás költsége, akkor jobb helyen van anyagilag, mint nélküle.
Ezzel szemben Péter, aki egy jóval konzervatívabb és ilyen szempontból csökönyösebb valaki, váltig állítja, hogy ez pénzkidobás, sznoboskodás, és hogy az ilyen vállalatok csak megpróbálják átverni a középosztályt, hogy ez nekik megéri, miközben az egész nem igaz. Őszintén szólva, számomra valahol Tamás érvei a meggyőzők, ugyan akkor Péter bizonyos aggályaival én is egyet értek. Ami azt illeti, kicsit sem gondolom se sznoboskodásnak, se átverésnek, és végtelenül sokat jelent, hogy javítja az ökológiai lábnyomot, mégis az egyösszegű pénzkifizetés az, ami általában, mondjuk, nekem gondot okozna. Hiszen, ha már egy haladó rendszert akar kiépíteni az ember a házára, igen csak magas költségekkel kerül szembe. Nem gondolom, hogy ez ne térülne meg, de ritka az olyan, hogy van valakinek annyi megtakarítása, hogy abból örömmel beruházzon egy ilyenre.

Ugyan akkor mégis inkább egy ilyenre költsön az ember, mint a legújabb luxus benzinfalóra, amely valóban fölösleges pénzkidobás, hiszen nem attól leszel jobb ember, hogy a kocsit milyen, hanem, hogy mit teszel a környezetért és a bolygódért, amin élsz.