A fogbeültetés nem játék! Magán fogorvost választottam

Nagyon szeretem a társasjátékokat és az élet minden területén keresem a játszási lehetőséget. De az életnek vannak olyan területei, amik sajnos sokkal több komolyságot érdemelnek, mint amennyit én szavaztam nekik. A fogbeültetés is ilyen.

Nem szeretnék nagyon belemenni a részletekbe, hogy miért volt rá szükségem, maradjunk csak annyiban, hogy fogbeültetés kellett, de azonnal. Innen indul a történetünk.

Amikor fogorvosra van szüksége az embernek, akkor egyből a körzeti fogorvosa jut az eszébe. hiába a sok elrontott fogorvosi beavatkozásról szóló rémhír, mindenki úgy gondolja: „ez velem nem történhet meg”. Pedig, ha nem választ elég körültekintően az ember, akkor vele is simán megtörténhet. Hajlamosak vagyunk így állni a balesetekhez, katasztrófákhoz, mindig a legjobbat feltételezzük, és máshogy nem is lehet csinálni, nem aggódhatunk folyamatosan azon, hogy mikor fog esetleg ránk esni egy repülő, nem igaz?

De kanyarodjunk vissza a fogbeültetés – storyhoz. Természetesen én is a körzeti fogorvosnál kezdtem, aki alapos vizsgálatok után elküldött a szájsebészetre. Persze az alapos vizsgálatok előtt sokat kellett várnom, hogy egyáltalán bejussak a mindig tömött rendelőből a vizsgálóba. Kérhettem időpontot, de nem volt, ez pedig sürgősebb eset volt annál, hogy hónapokat várjak, amíg én is sorra kerülhetek. Kevés a fogorvos, a közegészségügyben pedig mindig sokat kell emiatt várni. A gyógyítás lassan már futószalagon történik, az emberek már csak statisztikák. Nekem egy kicsit hiányzik a személyes kapcsolat orvos és beteg között. Természetesen rengeteg az ellen példa, a jó orvos, a lelkiismeretes fogász, de elég csak 1-2 negatív eset, és máris az alapján ítélik meg a gyógyítást.

Szóval újabb várakozás és rengeteg vizsgálat után eljutottunk oda, hogy megtörtént a fogbeültetés. Nem azzal volt a gondom, hogy nem tudtam volna enni, vagy rágni a hiányzó fogam miatt, a beavatkozásnak komoly szépészeti indokai is voltak. Mondanom sem kell, mennyire zavaró a tükörbe nézni úgy, hogy hiányzik az egyik fogam.

A beavatkozás sikerrel zárult, és élvezhettem a gyönyörű, új fogamat, nagyjából két hétig. Utána kihullott, ahogyan volt. Újabb utánajárás., újabb várólista, újabb sorban állás, majd azt boncolgatták, kinek a hibája és most mi is legyen, Ha újat tesznek be, vajon újra kiesik? Vagy most huzamosabb ideig is kitartana?

Igazán nem akartam tovább elviselni ezt a huzavonát, és úgy ítéltem meg, hogy ide más kell, nem a közegészségügy leharcolt eszközei, hanem valami sokkal modernebb.

Így kötöttem ki egy magán fogorvosnál. A különbség hihetetlenül nagy, egyből érzékelni lehet már akkor is, mikor az ember belép az ajtón. Modern recepció, kényelmes váróterem, tisztaság, és ami az esetemben nagyon fontos volt: nem volt tömeg. A magán rendelők ugyanis a legtöbb esetben csak időpontra fogadják a pácienseket, így nem alakul ki tumultus a várókban, sokkal jobb a hangulat és tervezni lehet időben a kezelést, hozzá lehet igazítani a napi rendünkhöz. Nem úgy kell számolni, hogy időre megyek, aztán majd valamikor végzek.

tervezhető, pontos, precíz. Pont, amire szükségem van. Természetesen telefonon egyeztetett időponttal érkeztem a fogászatra, ahol meg is történt az első, ingyenes állapotfelmérés, és ahelyett, hogy újabb köröket kellett volna futnunk, mert minden felszerelés máshol van a városban, helyben, a legmodernebb technológiával tudták megállapítani, mi a hiba és hogyan lehetne azt orvosolni.

nekem hiányzik, ha egy orvos és a páciense között nincsen semmilyen kapcsolat, nem szeretem, hogy egy „idegen” turkál a számban morcosan, fapofával és csak az érdekli, hogy a lehető leghamarabb végezzen és hazamehessen. Az itt dolgozó embereken látszott, mennyire szeretik a munkájukat, a gyógyítást, és mennyire szeretnek segíteni embereken.

De persze a segítői szándék nem elég, hiszen rengeteg közegészségügyben dolgozó, körzeti fogorvos is ugyanennyire elhivatott a munkája iránt. Nekik annyival nehezebb a dolguk, hogy nem áll rendelkezésükre a legmodernebb technológia és a rendelőiket az állam által meghatározott módon és költségkeretek között kell működtetniük. nem csodálom, hogy hatalmas a különbség a két ellátási forma színvonala között. Sokkal szívesebben dolgozik az az ember, akinek minden eszköze adott hozzá. Természetesen a körzeti fogorvos is mindent megtesz a páciensei érdekében., de mégis, más a kettő.

Régebben mindig tartottam a fogorvostól. Mondanám, hogy csak gyermekkoromban, de hazudnék. A fogbeültetés napján is még mindig féltem. Valahogy nem vált ki túl komfortos érzéseket az emberben, mikor injekcióval érzéstelenítik, mikor zsibbad az egész szája és közben hangos gépekkel munkálkodnak a szájában. Nem a legbizalomgerjesztőbb foglalkozás.

A rendelőben, ahol voltam, mintha teljesen más lett volna a légkör, a páciensek, az orvosok hozzáállása. Nem féltem, sokkal inkább csak arra tudtam gondolni, hogy igen, azért jöttem, hogy megoldják a problémámat, hogy fogbeültetést csináljanak nekem.

A szakértő orvosoknak köszönhetően pedig a már másodszorra is elveszített fogam helyén egy új díszelgett, és kicsit előre szaladok ezzel a történetben, de még mindig, azóta is rendben tartja magát a fog. Persze nem csak ennyiből állt a dolog.

Teljes körű szaktanácsadást is kaptam az elvégzett beavatkozáson kívül, mert a rendelőben úgy tartják, hogy nem csak addig terjed a feladatuk, amíg elégedetten kisétálok az ajtón, hanem az is hozzátartozik, hogy elmondják, mit és hogyan kell csinálnom a napi fogápolási rutinom során, ezzel megelőzve az olyan helyzeteket, hogy esetleg kiessen a fogam. Talán pont ez tehetett arról, hogy végül itt kötöttem ki. Az előző fogbeültetés során csak megkaptam a fogam, és utána mehettem, amerre láttam.

Az orvosok, az asszisztensek, az összes alkalmazott szuper kedves volt, és a nyújtott szolgáltatás minőségéhez képest az árakkal is nagyon meg voltam elégedve. Mindenki azzal riogatott, hogy egy magán fogorvost nem lehet megfizetni, de valójában ez is csak egy tévhit. Egy nagybevásárlás árából meg is lett s fogam, és azóta is tart. Én ezt nem nevezném drágának.

Az itt dolgozó orvosokra is természetesen rákerestem mielőtt kiválasztottam, hogy hol szeretnék túlesni a beavatkozáson. Erre a legjobb módszer egyébként csak annyi, hogy vagy egy facebook csoportban kell rákérdezni a tapasztalatokra, vagy egyszerűen csak rá kell keresni a szimpatikus fogorvos nevére, és azonnal ki is dobja róla a véleményeket.

http://fogorvosbudapest.info/ oldalon lehet egyébként utánanézni ennek a szuper korrekt csapatnak, akik megmentették a fogaimat. A rendelőjük megközelíthető helyen van, az oldalukon pedig minden információt meg lehet találni róluk. Arról, hogy melyik kezelésük mennyibe kerül, nem rejtegetik az ár listát, nincsenek rejtett költségek, nem akarnak átverni senkit sem. Pont olyan korrektek, mint amit elvárna az ember egy bármilyen fogorvos csapattól.

Már írtam, de még egyszer kihangsúlyozom, hogy a fogorvosi szakma gyors fejlődésével abszolút lépést tartva a legmodernebb, hazánkban is elérhető technológiákkal gyógyítanak. Hisznek benne, hogy a fogorvosoknak nem középkori kínzóeszköz szerű műszerekkel kell dolgozniuk, és úgy tartják, hogy meg tudják változtatni a fogorvosokról a páciensek fejében kialakult képet. És itt is vagyok, én már nem félek a fogorvosoktól, a kontrollt sem sumákoltam el, újabb időpontot kértem.

Az időpontokról jut eszembe! A legtöbb fogorvosi rendelőnél hosszabb nyitvatartási idejük van, ezzel alkalmazkodni tudnak azokhoz a felmerülő igényekhez, hogy ne kelljen egy egész napos szabadságot kivenni azért, hogy fogorvoshoz menjünk.

Nem nagyon találkoztam még ennyire páciens-barát rendelővel, a Prime dental clinic a II: kerületben, nem messze a Dunaparttól fekszik. Jól megközelíthető helyen van, így nem jelent különösebben nagy megterhelést az sem, hogy többet kell oda utaznom, mint a körzeti fogorvosomhoz, és szerencsére elég jó az ellátás ahhoz, hogy meg is érje a plusz utazás. Igaz, nem sok fogorvost próbáltam életemben, mert szerencsére ez volt az első ilyen nagyobb fogászati problémám, de nekem nagyon szimpatikusak voltak, és biztos vagyok benne, hogy ezentúl inkább ezt a rendelőt választom, mint a körzetit.

Imádom, hogy nem kell várnom a soromra, hogy mindenki kedves, hogy jó a hangulat, és nem olyan búsan bámul mindenki maga elé, mintha a saját kivégzésére jött volna. És azt hiszem, náluk sokkal fájdalommentesebb megoldásokkal is dolgoznak. Sosem felejtem el, mikor a fogkövemet kaparta le a körzeti fogorvosom, és 3 nappal később is vérzett még az ínyem, és alig tudtam enni, mert fájt, valahogy felsértette. Remélem, hogy egy korszerűbb, mondjuk ultrahangos technológiával ugyanezt a műveletet elvégezve sokkal pozitívabb élményekben lesz részem. Nincsenek nagy vágyaim, már azzal is megelégszem, ha nem fog napokig vérezni az ínyem. Természetes egyébként, hogy ebben a rendelőben megnyugtattak róla, hogy nem lesz semmi ilyesmi, mikor legközelebb fogkő szedésre megyek hozzájuk, és még csak fájdalmat sem fogok érezni, hiszen egy teljesen rutin beavatkozásról van szó.

Ha valaki ugyanúgy a váltást tervezgeti, mint én, annak ajánlom a prime dental clinic rendelőt, ami nekem a fogsoromat mentette meg, és sok más páciensen is segített már. lelkiismeretes, profi dolgozók és a legmodernebb felszerelések tesznek róla, hogy később ne hagyjuk el a fogunkat.

Igaz, bármennyire is jó a rendelő, és kedvezőek az áraik, azért remélem, hogy nem leszek sűrűn a vendégük, az a legjobb, ha csak a kontroll alkalmakon találkozunk. Ez valójában egy közös célunk az orvosaikkal, ők is azt szeretnék, ha az összes páciensüknek segíthetnének, és csak szép fogsorral menne mindenki a kontroll alkalmakra.